Вицепремиерът Атанас Пеканов: Кохезионната политика трябва да продължи да допринася за

...
Вицепремиерът Атанас Пеканов: Кохезионната политика трябва да продължи да допринася за
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Кохезионната политика трябва да продължи да допринася за икономическото сближаване на регионите и да адресира и демографските проблеми

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Кохезионната политика би трябвало да продължи да способства за икономическото доближаване на районите и да адресира и демографските проблеми. Той взе присъединяване през днешния ден в постоянното съвещание на Съвет " Общи въпроси “ формат " Кохезия “, което се състоя в Брюксел. Това осведомиха от пресцентъра на Пеканов. Европейските министри, отговарящи за кохезионната политика, организираха стратегически спор за настоящото положение и бъдещето на политиката за доближаване като една от най-важните за Европейски Съюз. За задачите на полемиката Чешкото председателство показа изчерпателен обзор на въздействието на Кохезионната политика и дълготрайните резултати от нея върху европейските райони.

" Кохезионната политика е на първо място дълготрайна капиталова политика за напредък, претовареност и уравновесено териториално развиване на Европейския съюз и неговите райони “, съобщи в изявлението си българският вицепремиер. Той означи, че постигането на сближаване  е  измежду главните хрумвания за образуването и съществуването на Европейския съюз. Кохезионната политика е изправена пред редица световни провокации, ето за какво е належащо бъдещият фокус на политиката да продължи да бъде точно върху главните цели, с които е замислена, по пътя към стабилно развиване и реализирането на зеления и цифровия преходи, посочи Атанас Пеканов. Сред останалите акценти в неговото изявление бяха адаптирането на кохезионната политика към актуалните геополитически действителности, облекчение на процедурите, което не би трябвало да бъде за сметка на отчетността и прозрачността. 

Вицепремиерът Пеканов акцентира, че демографските проблеми са съществено предизвикателство, заплашващо сполучливото осъществяване на Кохезионната политика  и водещо до задълбочаване на разликите сред районите в Европейски Съюз, което изисква специфичен фокус и внимание. По време на форума беше подчертана нуждата значимите капиталови планове да вървят ръка за ръка със структурни промени, които да подсигуряват, че средствата се употребяват дейно и транспарантно. 

Съветът одобри Заключения по отношение на ролята на Кохезионната политика. В тях се прави обща оценка на ролята ѝ за поощряване на районното развиване в Европейски Съюз, както и на главните провокации пред осъществяването и бъдещите дейности. В заключенията си Съветът напомня, че задачата за обществено, икономическо и териториално доближаване е в основата на европейския план. Изтъква също смисъла на отбраната на финансовите ползи на Европейски Съюз. 

В рамките на своето посещаване в Брюксел, вицепремиерът Атанас Пеканов посети централите на два от най-важните европейски научни института, които работят в областта на стопанската система, европейските въпроси и други - Bruegel и Centre for European Policy Studies (CEPS). Пеканов беседва с техните шефове Jeromin Zettelmeyer и Cinzia Alcidi във връзка с осъществяването на Националните проекти за възобновяване и резистентност, механизмите на Европейски Съюз да дава отговор на рецесии, както и бъдещето на Еврозоната и Икономическия и паричен съюз. 

В понеделник, вицепремиерът Пеканов се срещна и с генералния шеф на Главна Дирекция ЕКФИН Маартен Вервей, с който разискаха скорошните оферти на Европейската комисия за промяна на фискалните правила и Пакта за непоклатимост и напредък, процеса по дискутирането им в идващите месеци, както и осъществяването от страна на служебното държавно управление на дейностите, свързани с техническата подготовка на България за приемане на еврото, в унисон с решението на Народното събрание по тематиката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР